Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 26/1/2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 26/1/2018

Προς γονείς – κηδεμόνες του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδος

 

Με την επιστολή μας αυτή σας ενημερώνουμε περιληπτικά, για τις αλλαγές που ισχύουν για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μετά την δημοσίευση του Π.Δ. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με αριθμ. ΦΕΚ 10645/ΓΔ4 /23-1-2018.

 

Καταργείται η διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες.


Οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ενημερώνουν άμεσα το σχολείο για κάθε απουσία και για τους λόγους που αυτή γίνεται.

 

Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται για κάθε ημέρα απουσίας εντός της εβδομάδας που σημειώθηκε.

Σε περίπτωση που μαθητής απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα συνολικά απουσίες, ο υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς του και ενημερώνει τον διευθυντή του σχολείου.

Η ενημέρωση, από τους υπεύθυνους των τμημάτων, γίνεται με τηλεφώνημα ή με μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων (SMS) ή με αλληλογραφία , ανάλογα με ποιο τρόπο έχουν δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι θέλουν να ενημερώνονται οι γονείς – κηδεμόνες να πληροφορούνται για τις απουσίες και για οτιδήποτε άλλο αφορά τα παιδιά τους. 

 

Θεσμοθετείται η μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών για διάστημα:

 

μέχρι είκοσι τεσσάρων ημερών, για μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος, θεραπεία για νεοπλασία ή τους γίνεται μετάγγιση αίματος για μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, συνοδεύονται απαραίτητα από ιατρική γνωμάτευση, ή εξιτήριο νοσοκομείου ή κέντρου υγείας με υπογραφή και σφραγίδα του Συντονιστή Δ/ντή κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

μέχρι είκοσι ημερών σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία σε Νοσοκομείο, χρόνιες παθήσεις που απαιτούν παραμονή σε νοσοκομείο, συνοδεύονται απαραίτητα από ιατρική γνωμάτευση, ή εξιτήριο νοσοκομείου ή κέντρου υγείας με υπογραφή και σφραγίδα του Συντονιστή Δ/ντή κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ειδικά για το σχολικό έτος 2017-18 μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής και η φοίτηση μαθητή που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής: α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών των δύο προηγούμενων περιπτώσεων.


Επισημαίνεται πάντως ότι από το επόμενο διδακτικό έτος επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών εφόσον το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις 114. Εάν τις υπερβαίνει, η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.

Για κάθε παρέκκλιση από την προσήκουσα διαγωγή και από το Πλαίσιο οργάνωσης σχολικής ζωής και αναλόγως του βαθμού της παρέκκλισης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν:

α) παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες και

β) παιδαγωγικά μέτρα.

Οι παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες (όπως έκφραση συγγνώμης, αποκατάσταση ζημιών, έμπρακτη μεταμέλεια, διαμεσολάβηση) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με περισσότερο ήπια μέσα από τα παιδαγωγικά μέτρα.

 

Όσον αφορά τα παιδαγωγικά μέτρα, με την ΥΑ ορίζονται α) προφορική παρατήρηση β) επίπληξη γ) αποβολή μίας ημέρας δ) αποβολή δύο ημερών ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.


Το μέτρο της προφορικής παρατήρησης μπορεί να συνοδεύεται από την απομάκρυνση του μαθητή από την τάξη, εφόσον παρακωλύεται η διεξαγωγή του μαθήματος, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον ίδιο διδάσκοντα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τα ενδεδειγμένα περαιτέρω παιδαγωγικά μέτρα.

Απονέμεται εφεξής ένας νέος έπαινος, ο «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης», μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων κατά την παιδαγωγική συνεδρίαση των αποτελεσμάτων στο τέλος του διδακτικού έτους. Με τον τρόπο αυτό, επιβραβεύεται και η προσπάθεια μαθητών οι οποίοι δεν συγκέντρωσαν κατ' ανάγκην υψηλή βαθμολογία, κατάφεραν όμως να σημειώσουν σημαντική βελτίωση της συνολικής επίδοσής τους, κατά την κρίση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων.

Με τη νέα Υ. Α. η διαγωγή των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή», σε αντικατάσταση των χαρακτηρισμών («κοσμιότατη», «κοσμία», «επιμεμπτή») και δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών (απολυτήρια, αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών).

 

 

Οι βαθμοί θα δοθούν στους γονείς- κηδεμόνες την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12.30 μ.μ. (αυστηρά όσον αφορά την ώρα έναρξης ) .

 

Αρτέμιδα 26/1/2018

                                                                             Η Διευθύντρια

 

                                                                           Μαρία Χαρμάνη