Αρχική σελίδα Γ' Γυμνασίου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον Υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα-προγραμματισμός

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στην έννοια του αλγορίθμου και στον προγραμματισμό


Ποια είναι τα δεδομένα ενός προβλήματος;

Δεδομένα ενός προβλήματος είναι τα στοιχεία που μας είναι γνωστά και μπορούν να μας βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος.

Τι θεωρούμε πρόβλημα;
Πρόβλημα θεωρούμε μια κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, απαιτεί λύση. Η λύση του προβλήματος δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής.

Τι είναι η επίλυση ενός προβλήματος;
Επίλυση ενός προβλήματος είναι η διαδικασία μέσω της οποίας βρίσκουμε το ζητούμενο και επιτυγχάνουμε τον επιθυμητό στόχο.

Γιατί πρέπει να κατανοούμε καλά ένα πρόβλημα;
Ένα πρόβλημα πρέπει να το κατανοούμε καλά για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε! Αν δεν έχουμε καταλάβει καλά ένα πρόβλημα, δηλαδή τα δεδομένα και τα ζητούμενα του προβλήματος, τότε προσπαθούμε να λύσουμε άλλο πρόβλημα από αυτό που μας ζητείτε, μια άλλη του εκδοχή. Επομένως, η λύση που θα βρούμε, αν καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε αυτήν, δεν θα είναι η λύση του αρχικού προβλήματος αλλά μιας παραλλαγής αυτού.

Ποιες διαδικασίες μας βοηθούν στην κατανόηση ενός προβλήματος;
Για να κατανοήσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει: α) να διατυπώσουμε σωστά τα δεδομένα του προβλήματος, με τρόπο κατανοητό και σε γλώσσα που την καταλαβαίνουμε, β) να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε και γ) να υπάρχει πλήρης και σαφής διατύπωση των ζητούμενων. Βέβαια, υπάρχουν και προβλήματα ασαφή και με πολλαπλές λύσεις?.
Σε κάθε περίπτωση, η αναπαράσταση του προβλήματος με τρόπο γραφικό, π.χ. με εννοιολογικούς χάρτες (conceptmaps) βοηθά στην κατανόησή του.

Τι είναι ένας αλγόριθμος;
Αλγόριθμος είναι η σαφής περιγραφή μιας σειράς βημάτων-οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες ενός αλγορίθμου;
Οι βασικές ιδιότητες ενός αλγορίθμου, που έχει οριστεί με σαφήνεια είναι: α) η ρύθμιση των εντολών με στόχο την ολοκλήρωσή του και β) η σαφήνεια και η απλότητα των εντολών. Φυσικά, ένας αλγόριθμος μπορεί να έχει και λάθη, μπορεί να είναι περίπλοκος και μπορεί να μην πρέπει να ολοκληρωθεί (λειτουργια φαναριών, βηματοδότης). Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, η απλότητα και σαφήνεια των εντολών με στόχο την ολοκλήρωσή του είναι αυτό που ζητείται

Τι είναι ένα πρόγραμμα;
Πρόγραμμα είναι η αναπαράσταση ενός αλγορίθμου γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή από τον υπολογιστή, Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά εντολών που απευθύνονται στον υπολογιστή για την πραγματοποίηση υπολογισμών.

Ποιο είναι το αλφάβητο της γλώσσας μηχανής του υπολογιστή;
Το αλφάβητο της γλώσσας μηχανής του υπολογιστή είναι το δυαδικό σύστημα. Δηλαδή, οι χαρακτήρες 0 και 1.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας γλώσσας προγραμματισμού;
Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας γλώσσας μηχανής είναι τρία:

  • το αλφάβητο
  • το λεξιλόγιο και
  • το συντακτικό


Ποια είναι τα στάδια για την εκτέλεση ενός αλγορίθμου από την Κ.Μ.Ε.;
Ο αλγόριθμος μετατρέπεται σε πρόγραμμα γραμμένο σε μέσα σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον. Αυτό αναλαμβάνει τη μετατροπή του (μέσω διερμηνέα(interpreter) ή μεταγλωττιστή(compiler)) σε γλώσσα μηχανής. Το πρόγραμμα αυτό μεταφέρεται στη μνήμη του υπολογιστή και εκτελείται από την Κ.Μ.Ε.